divendres, 10 d’abril del 2015

Els alumnes de l'IES Calvià participen al 25è Encontre de Teatre en català a Artà!


A.M. Andreu


Abans de començar a relatar tot el que va donar de si aquest 25è Encontre de Teatre vull donar l'enhorabona a totes les alumnes participants del nostre centre, als professors acompanyants i als organitzadors de l'Encontre (entre els quals comptam amb la nostra companya M.Magdalena Pons). I vull aprofitar l'avinentesa per convidar a tots els professors de l'IES Calvià a assistir, almenys una vegada, a aquesta trobada anual en què els nostres alumnes es converteixen en allò que potser mai havien somniat que serien, en autèntics actors i actrius que demostren el que saben fer en un escenari real i amb més de 300 persones de públic. És realment gratificant veure la transformació que aquests al·lots i al·lotes experimenten en un espai i un context diferent al de cada dia, envoltats d'altres joves que, com ells, entren per primera vegada en un món màgic, ple d'il·lusions i de somnis, en un món nou on faran noves coneixences i amistats que potser quedaran gravades en els seus cors per sempre... L'aprenentatge intens d'aquests dos dies equival a moltes hores de classes convencionals, i us puc assegurar que treballen (sense que se n'adonin) les competències que els professors intentam que adquireixin al llarg del curs, com la d'expressar-se oralment en català, aprendre a comunicar-se,  memoritzar textos, concentrar-se, incentivar la imaginació, relacionar-se i conviure, respectar els companys i monitors, etc. però, sobretot, aprendre a ser persones... És més que probable que la majoria no arribaran a dedicar-se professionalment al teatre, però estic segura que aquesta experiència els obrirà el camí per aprendre a conèixer-lo, a estimar-lo, a valorar-lo, a ser-ne espectadors i a desenvolupar un esperit crític cap el món que ens envolta, perquè el teatre és, en definitiva, el mirall de la realitat...
      
I ara ja sí, a continuació us relataré el “minut a minut” d'aquestes dues jornades:  


“Els dies 30 i 31 de març es va celebrar el 25è Encontre de Teatre en català a Artà. Hi van anar alumnes de l'IES Calvià de 3r i 4t d'ESO, acompanyats per na M.Magdalena Pons i n'Eduard Moyà. Hi participaren na Blanca Garcia, (en el taller Que serà, serà...), na Merche Cruz, na Deborah Maldonado (en el taller Dansa aplicada al teatre), na Nora Vergara (en el taller Percussió corporal), na Gemma Bertran (en el taller Teatre-Dansa), n'Ana Laura, na Cova Suárez (en el taller Maquillatge teatral) i na Noelia Díaz (en el taller Qui és qui? O la construcció d'un personatge).
A més de participar-hi centres de diferents pobles de Mallorca, també en vingueren de Menorca i València.

En arribar a Artà els alumnes i professors ja començaren les activitats exposant les pancartes que cada institut havia fet. A continuació s'inaugurà de manera oficial  l'Encontre amb la presència del batle, Sr.Bartomeu Gili. Després de rebre diverses informacions per part dels organitzadors, els alumnes començaren les tres primeres sessions de tallers, fins a les 19:30 del vespre. moment en què es va fer una representació a càrrec de l'IES Josep Maria Quadrado de textos de Benet i Jornet. Llavors hi hagué una posada en comú dels Exercicis d'estil, a càrrec de diferents instituts. Per acabar, i abans de sopar, es féu la projecció d'un videoclip commemorant els 25 anys de l'Encontre. A la nit es representà al Teatre Municipal Toca de peus a terra, del grup Impacta't.

El dia següent començà amb l'animació Despertant amb ritme, i un divertit hàppenning al carrer del poble. Després es va fer la quarta sessió de tallers i, havent dinat, la cinquena, i darrera. Finalment els alumnes mostraren la seva feina al Teatre Municipal.
A la nit tornaven a casa cansats i tristos pel comiat,  però satisfets de dues jornades teatrals inoblidables. 

    Finalment vull acabar esmentant els tretze tallers que es realitzaven a diferents espais del poble i que tenien uns títols d'allò més suggerents: Impodigis (Mon Joan Tiquat) Què serà, serà... (Àlex Tejedor), Dansa aplicada al teatre (Ramon Ginard), Percussió corporal (Toni Amengual), Teatre amb banda sonora original o no (Ernest Fuster), Qui és qui? O la construcció d'un personatge  (David Navarro), Teatre-Dansa (Mar Verdera), Escriptura teatral (Jaume Miró), Un què, mil coms (Elena Nieto), Jo pallasso, i tu? (Valentí Piñot) Emmascara't (Tomeu Blanch), Maquillatge teatral (M.Joana Mestre) i El verí del teatre (Antoni Navarro).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada