dimarts, 18 de novembre del 2014

Projecte de recerca: la celiaquia

A l'assignatura Projectes de recerca de 2n de batxillerat, hem investigat sobre la malaltia celíaca i hem realitzam una enquesta que tot seguit vos comentam.


Andrés Cózar Piña i Daniel Moreno Segovia , 2n bat. B
 
Què és la celiaquia?
Enquestes
Hem fet gairebé 200 enquestes, 100 a l'institut, i altres 100 al carrer a persones adultes. Amb aquestes enquestes preteníem saber el coneixement que té la gent sobre aquesta malaltia, si saben en què consisteix i si saben els aliments que pot i no pot menjar un celíac. En realitzar les enquestes ens hem adonat que gairebé ningú coneix aquesta malaltia, ens hem quedat una mica impressionats, ja que només un 10% dels enquestats han sabut explicar què és la celiaquia, tot i que hi ha un alt percentatge de celíacs a Espanya, un 1%, cosa que significa més d'un milió de persones. Per això us passem la següent informació en què us expliquem què és i com es cura.
La celiaquia, o malaltia celíaca, és una malaltia crònica de l'aparell digestiu, que es caracteritza per una intolerància permanent a una proteïna anomenada gluten, que es troba en els cereals (blat, civada, ordi o sègol). Quan el pacient ingereix aliments que contenen gluten, es lesiona el revestiment de l'intestí prim, el qual redueix la seva capacitat per absorbir nutrients. Sense tractament, les persones afectades per aquest trastorn pateixen malnutrició i diverses malalties associades.
Qualsevol aliment ingerit se sotmet a un procés de digestió que serveix per degradar el menjar en partícules més petites, perquè després aquestes puguin ser absorbides. L'absorció d'aquestes partícules es fa a l'intestí prim i, perquè això passi, és necessària l'existència de vellositats, que són una mena d'arrels molt petites que pengen a l'interior de l'intestí. Quan la longitud de la vellositat es redueix, l'absorció s'escurça, cosa que té com a conseqüència una mala nutrició. Això és el que passa en la malaltia celíaca, en la qual es produeix una reducció de la mida de les vellositats intestinals com a resultat de la intolerància al gluten.
Símptomes i diagnòstic de la celiaquia
Els símptomes de la malaltia celíaca són nombrosos i diversos, i poden canviar considerablement d'una persona a una altra. En els menors de dos anys, per exemple, és habitual que estiguin irritables, que tinguin nàusees, vòmits i diarrees, i que el seu pes i desenvolupament físic sigui menor de l'esperat per a la seva edat. Els adults, en canvi, solen presentar fatiga, molèsties abdominals (dolor, distensió, meteorisme) i anèmia.
Les manifestacions més característiques de la malaltia celíaca són:
Diarrea, pèrdua de pes, anèmia, deposicions freqüents, toves, greixoses, pàl·lides i pestilents, dolor abdominal, inflor, gasos, indigestió, canvi de caràcter, dolors d'ossos i articulacions, rampes musculars, fatiga, depressió, retard de creixement en els nens, úlceres bucals, vòmits i restrenyiment, menstruacions irregulars, ungles fràgils o pèrdua de cabells.
Diagnòstic de la celiaquia
Per al diagnòstic de la malaltia celíaca és imprescindible realitzar almenys una biòpsia intestinal (extracció d'una porció de teixit de l'intestí prim per comprovar si es troba afectat), i l'estudi histològic d'una mostra de mucosa obtinguda del final del duodè , en la qual s'observin lesions pròpies d'aquesta malaltia, ja que certs símptomes (diarrea, dolor abdominal, etc.), juntament amb alteracions analítiques (anèmia, pèrdua excessiva de greixos a la femta ...), només poden fer sospitar la presència d'aquesta malaltia, però per confirmar el diagnòstic és inevitable fer una biòpsia intestinal.
Tractament de la celiaquia
El tractament de la celiaquía consisteix a seguir una dieta estricta lliure de gluten de per vida. Això permetrà una recuperació de les vellositats intestinals, que tornaran a tenir una grandària normal. Una vegada que s'ha eliminat el gluten de la dieta, es pot apreciar una millora dels símptomes en un parell de setmanes, i en uns mesos el pacient aconsegueix un bon estat nutricional, però poden passar dos anys fins que les biòpsies de duodè siguin completament normals.
Evolució de la celiaquia
Una vegada que la persona segueix un tractament mitjançant una dieta estricta exempta de gluten pot portar una vida normal, llarga i saludable, sempre que no hagi patit un dany irreversible abans que se li diagnostiqués la malaltia.
És molt important que els celíacs prestin atenció als aliments que consumeixen, ja que entre el 70% i el 80% dels productes alimentaris manufacturats contenen gluten. Això es deu al fet que el gluten s'empra en l'elaboració de conservants, espessidors, colorants, aromes i condiments i, per tant, pot estar present en salses, sopes, carns fredes, arrebossats, conserves, etc.
Complicacions de la celiaquia
Els celíacs han de tenir molta cura en l'elaboració dels seus menús, ja que entre el 70% i el 80% dels productes alimentaris manufacturats contenen gluten.
Els celíacs que no segueixin estrictament una dieta sense gluten o abandonin el tractament, poden patir complicacions que poden arribar a ser mortals. Es poden desenvolupar les següents afeccions associades: algun tipus de càncer intestinal, trastorns autoimmunitaris, fractures, osteoporosi, avortament espontani, infertilitat, anèmia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada