dimarts, 28 d’octubre del 2014

Sabeu d'on prové la tradició mallorquina dels rosaris ensucrats de Tots Sants?

Aquesta setmana els alumnes de 1r d'ESO han jugat al bingo, però en comptes de jugar amb números ho han fet amb paraules. Aprofitant que s'acosta la festa de Tots Sants, els guanyadors han passejat al coll un rosari de llepolies.

La diada de Tots Sants a Mallorca té un protagonista dolç destacat: els rosaris ensucrats, uns grans collarets fets de llepolies que els padrins regalen als fillols aquest dia. Els nins i nines els exhibeixen durant tot el dia amb orgull i els acaben devorant amb golafreria.
Aquest collaret, anomenat rosari ensucrat o rosari de llepolies, combina, al voltant d’un mateix cordill, llepolies dolces com bombons i caramels, amb altres peces fetes amb les fruites pròpies de Tots Sants, panellets de castanyes, ametlles, pinyons, avellana, carabasses, etc. Aquest conjunt de peces enfilades, que imita un rosari, també inclou una peça rodona més grossa que la resta, anomenada patena i que es posa com a medalla. La patena és una rodanxa de fruita seca (sovint de carabassa) o de confitura, tot i que modernament també és de xocolata i imita una moneda. 
La tradició dels rosaris ensucrats prové, com els panellets, de les ofrenes que antigament es feien als morts per Tots Sants amb productes derivats de la farina cuita al forn combinada amb els fruits d’aquest temps. Els rosaris són una evolució d’aquest costum festiu consistent en posar sobre les sepultures aquestes menges que hom creia que ajudaven les ànimes dels morts a sobreviure durant el seu viatge. 
El costum de regalar aquest collaret dolç de padrins a fillols és originari de Palma , però s’ha estès a tota l’illa de Mallorca. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada