dimecres, 4 de desembre del 2013

Francesc Amengual ens parla dels esports i dels jocs populars tradicionals!

Sebastián Rodríguez, 4t d'ESO A

El passat 27 de novembre l'Espai Creatiu del centre va convidar en Francesc Amengual Rigo, professor de l'IES Son Pacs i gran coneixedor de les tradicions i jocs populars de les Illes Balears.

En Francesc va voler compartir amb tots nosaltres la seva passió i, mitjançant imatges del llibre que ha publicat, Els esports i els jocs populars tradicionals de les Illes Balears, vàrem poder conèixer tradicions i jocs de les Illes que s'han anat perdent però que gràcies a ell i a altres autors que també s'hi han dedicat, en queda documentació escrita.



El llibre que ha publicat recull 143 jocs i esports populars que es poden aplicar a l'ensenyament secundari, a les classes d'Educació Física. D'aquesta manera, els professors veuen incrementat el seu bagatge sobre l'apassionant món dels esports i dels jocs tradicionals populars.

Els jocs populars són part fonamental de la nostra cultura, que es van renovant dia a dia amb les petites variacions que introdueixen els mateixos jugadors. Els jocs populars serveixen per transmetre idees, costums, mites, llegendes i cançons d'una generació a una altra.

En Francesc ens va mostrar, a través d'il·lustracions, diferents tipus de jocs populars, com per exemple el joc de la "tella", que consisteix a col·locar un munt de monedes damunt una pedra i el jugador ha de tomar-les llançant-hi un bocí de tella. Les monedes que queden situades més a prop de la tella són les que guanya el jugador, i la resta es torna a col·locar damunt la pedra. Però n'hi ha molts d'altres també molt divertits, com les cent pedres, les corregudes de joies, les curses de sac, el mocador, la pesta, la cadireta, la camallada, fer oli, campanes, piola, es pont, la baldufa, el pisso, etc. No hem d'oblidar els jocs autòctons de les Illes, com el tir de fona o el trot enganxat.

A més, l'autor afirma que hi ha diferents grups de jocs populars: jocs de cursa, jocs de força, proves de força, jocs d'agilitat i jocs d'habilitat.

La xerrada, molt interessant, va concloure amb els forts aplaudiments i des d'aquí agraïm que volgués compartir amb nosaltres la seva passió pels esports.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada