dilluns, 11 de març del 2013

Avui hem parlat de la dona treballadora!!!

Avui, dia 8 de març, hem fet la tercera sessió del programa de parelles lingüístiques amb una seixentena de participants. Aprofitant que avui se celebra el Dia de la Dona Treballadora, hem centrat les converses al voltant d'aquest tema. Tot i que bastants alumnes són conscients que s'ha de lluitar dia a dia per aconseguir la igualtat entre els homes i les dones en tots els aspectes (laboral, social, econòmic, sexual, etc), ens ha sorprès que moltes nines encara ens diuen que a casa seva són elles que fan les feines de la casa, fins i tot n'hi ha que confessen que fan els llits als germans que, com elles, estudien i tenen edats semblants. La trobada d'avui ha estat molt constructiva perquè a més de practicar la llengua, ens ha servit per reflexionar sobre el paper de la dona d'avui a la nostra societat.

Sabeu l'origen d'aquesta commemoració?

Un 25 de març de 1911, 40.000 costureres industrials de diferents fàbriques es van declarar en vaga amb l'objectiu d'exigir el dret de poder unir-se als sindicats per tal d'aconseguir millores salarials, una jornada laboral de menys hores, entrenament vocacional i manifestar el rebuig de la feina infantil.

Durant aquesta vaga, 142 treballadores (la majoria immigrants joves) van morir cremades en un incendi a la fàbrica Cotton Textile Factory, a Washington Square, Nova York. Els amos de la fàbrica havien tancat les treballadores perquè romanguessin a la feina i així no s'afegissin a la vaga.

Anys més tard,el 1917, es va fixar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes, i per retre homenatge a totes aquelles treballadores que havien mort uns anys abans.


Antònia Andreu




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada